Pages

Isnin, 20 April 2009

MASAK LEMAK IKAN MASIN CAMPUR NANAS

Menu ni kesukaan suami dan saya sendiri , boleh juga guna ikan sepat , ikan kurau atau ikan talang masin. Pilih nanas yang agak hijau sebab isinya masih agak keras.

BAHAN-BAHAN:
2 keping ikan duri masin ( sederhana besar)
1 biji nanas sederhana besar
2 cawan santan pekat
5 biji cili api
1 batang serai dititik
2 biji bawang merah
3 cm kunyit hidup
1 keping asam keping
* Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikir saja air
CARA MEMASAK:
1) Rendam ikan masin seketika dan kupas nanas dan potong menyerong jangan potong terlalu nipis kemudian tos ikan masin.
2) Tumbuk bawang merah, cili api dan kunyit hidup sampai lumat kemudian satukan serai , santan dan bahan tumbuk ke dalam periuk kemudian masak diatas api yang sederhana besar sampai kuah agak mendidih. Masukkan ikan masin dan nanas kacau semua bahan dan biarkan sampai kuah mendidih dan nanas menjadi empuk serta masak.

6 ulasan:

  1. Terliur tengok.....Lama tak makan masak lemak ikan kering dengan nenas. Masa muda boleh makan selalu, tapi kalau dah tua, kena jaga sikit no. Nanti kena darah tinggi plak...Ikan masin....BAD....

    BalasPadam
  2. Ha mmg kena rendam lama ikan masin ni buang garam ikan masin nenie guna ni tak masin sgt.

    BalasPadam
  3. nak masak lauk ni nanti petang. nak cuba akak nyer resepi nie.

    BalasPadam
  4. mcm best je..nk try la

    BalasPadam
  5. as slm kak, terima kasih berkongsi resepi.. sy br try resepi akk, a'dulila, sedap..

    BalasPadam