Pages

Ahad, 5 Julai 2009

MASAK LEMAK SIPUT SEDUT

Dah lama juga saya tak masak lemak siput sedut ni , semalam suami pegi pasar beli sepeket dan masak untuk lunch , hmmm sedapnya....saya masak lemak cili api..mudah dan cepat..


BAHAN-BAHAN :

1 peket siput sedut - buang hujung siput guna playar
5 cawan santan pekat
2 batang serai-dititik
1/2 buah nenas- potong ikut suka
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

10 biji cili api
4 cm kunyit hidup
2 biji bawang merah

CARA MEMASAK :

1) Bersihkan siput , memang suami saya la yang buang hujung siput ni , potong nenas menjadi saiz yang kecil-kecil memanjang.

2)Masukkan semua santan ke dalam periuk bersama dengan bahan yang ditumbuk lumat dan serai. Biarkan kuah sehingga hampir mendidih dan masukkan siput , nenas dan garam. Kacau siput dan biar sampai kuah mendidih , siput akan bertukar warna bila dah masak serta nenas menjadi empuk baru boleh la ditutup api...mudah je kan nak masak..cuba la

* Api dapur perlu sederhana dan kacau kuah santan selalu supaya santan tidak meruap dan pecah minyak nanti tak sedap pula masak lemak ni

2 ulasan: