Pages

Isnin, 24 Ogos 2009

ROAST CHICKEN




Roast chicken dengan baked vegie
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam yang dipotong 8
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 sudu kecil black pepper
3 sudu besar cili sos
4 sudu besar tiram - kalau nak lebih pun boleh
6 sudu besar kicap manis
3 sudu minyak zaitun atau minyak sayuran lain

CARA MEMASAK :

- Kisar bawang merah dan bawang putih .
- Bersihkan ayam dan tos sekejap , masukkan semua ayam ke dalam bekas yang sesuai kemudian masukkan bahan kisar , semua bahan lain dan gaul rata dan peram selama 4 jam . Simpan ayam dalam fridge.
- Pre-heat oven selama 10 minit , susun ayam dalam tray pembakar dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 45 minit atau sampai ayam masak ..
- 10 minit sebelum ayam dibawa keluar dari ketuhar masukkan semua sayur untuk di bakar sekejap atau sampai sayur-sayuran menjadi layu..

2 ulasan:

  1. sedappppnyerrr ayam tu kak nanie..;)

    selamat menyambut bulan ramadhan..:)

    BalasPadam
  2. hmmm memang sedap pun ..hehehhehehe

    BalasPadam