Pages

Jumaat, 9 Oktober 2009

KANGKUNG GORENG BELACAN

Sayur kangkung tumis belacan ni saya dah ada bagi resepinya dalam entry yang lama . Resepi ni memang saya selalu juga masak sebab sedap kadang-kadang tu sayur ni boleh di makan macam tu saja tanpa nasi .


BAHAN-BAHAN :

1 cawan udang kertas kecil
2 ikat kangkung
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji cili merah
2 cm belacan

CARA MEMASAK :

-Tumbuk lumat cili merah,bawang merah+bawang putih,belacan . Bersihkan sayur kangkung dan potong serta bersihkan udang.

-Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk sampai naik wangi , masukkan udang dan kacau. Bila udang dah masak masukkan semua sayur dan kacau , masukkan garam dan terus kacau sehingga la sayur masak baru la di tutup api dapur.

1 ulasan:

  1. wahh, kangkung!! my favourite!!
    kalau lunch kt cafe after class, mmg cari kangkung. nasi separuh, kangkung lebih dari nasi. fuhh sedappp.. tiap2 hari pun xpe..

    sampai ada kawan kata "kau ni kura-kura ke?" haha. terliur tgk kangkung akk ni..
    nak masak kangkung ni pun x susah sgt kan =]

    BalasPadam