Pages

Selasa, 29 Disember 2009

GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN

Masa saya jalan-jalan ke Temerloh sempat juga saya ke tepian sungai Pahang sebab nak cari ikan patin segar la yang masih hidup . Ada banyak gerai tepi jalan nak ke pekan Temerloh ni tapi yang fresh semesti di tebing sungai la...
Salina dan suami dia yang bawa kami ke gerai jual ikan patinn fresh ni , kat tebing sungai kami boleh tengok sendiri banyak sangkar ikan patin dan pekerja yang sedang tarik naik ikan pating fresh ni dari sungai untuk dibawa naik masuk ke dalam kolam kecil . Ikan di gerai ni memang dijual fresh pilih saja yang mana bekenan di hati , kecil atau besar semuanya ada selain patin ikan talapia merah pun ada dan ikan pekasam pating serta tempoyak fresh suami saya beli satu bekas tempoyak untuk dibawa balik hmmmm sedap tue....
Bila dah habis ronda-ronda di pekan Temerloh kami pun balik bila sampai ke rumah dan releks-releks kejaps aya pun mula la proses masak gulai tempoyak ni bukannye susah pun cara memasaknya sangat la ringkas . Resepi untuk gulai tempoyak ni saya ada masukkan dalam entry yang lepas cuba la cari....

Gulai tempoyak ikan patin sungai Pahang

Hmmmmm fresh sangat ikan ni , sedapppppp sangat ish ish masih terasa kesedapan ikan ni . Isinya ikan patin sungai Pahang ni tak sama rasa macam ikan patin yang biasa dijual sekitar kedai , hypermarket dan pasar di area rumah saya ni. Isi ikan patin ni tak ada langsung bau hanyir macam ikan sungai lain dan isinya padat dan kenyal bukan liat . Hmmm macam ikan laut jeee lemak ikan ni di bahagian perut pun tak lembik dan hanyir kira cukup-cukup je lemak ni maklum la ikan ni dibela dalam sungai Pahang so lain sangat rasanya...

Resepi gulai tempoyak yang saya guna ni saya ambil dari majalah je mungkin stail Perak kot dan bahannya lebih kurang sama dengan gulai tempoyak cara Pahang cuma bezanya cara Pahang guna daun kesum , tapi bila saya makan gulai tempoyak yang Salina masak tempohari sedapppppp sangat dan tak ada banyak beza sangat pun dengan cara saya masak.....


Cuba tengok isi ikan patin fresh ni putihkan dan bila dah masak pun putih fresh . Makan pulak gulai tempoyak ni dengan nasi serta ikan pekasam . Suami saya memang berselera je makan hehehe...

Suami saya la yang pilih 2 ekor ikan patin ni , masih segar dan bila balik saya terus masak cukup la untuk kami makan selama 3 hari hehehhe

4 ulasan:

  1. sedapnyaaaa..nak semangkuk....hehe

    BalasPadam
  2. xpenah makan ikan patin masak tempoyak..
    kalau ikan patin yang digoreng pernah la
    sedap jugak..kalau yang di masak tempoyak tu,macam mane ek rasenye?

    BalasPadam
  3. to kak Inna ,
    hehehe mmg sedap kak habis semua gan kuah2nya hehehe

    BalasPadam
  4. to cik aidacomei,
    oo ye ke sedap yum yum resepinya ada dlm label blog akak gulai tempoyak cuba la , akak x pernah amkan patin goreng pula oo sedapnya

    BalasPadam