Pages

Rabu, 10 Mac 2010

APA ADA DALAM TUREEN


Salam petang Rabu

Kejap je masa berlalu dah pun hari Rabu , hari ni saya masak kari ikan tenggiri dan kepalanya sekali . Saya beli 3 keping isi ikan tenggiri dan kepalanya sekali hmmm sedap ni . Saya memang suka makan kepala ikan macam kepala ikan merah , tenggiri , jenahak , senangin dan siakap . Bahagain kepala ni banyak juga isi .

Di mana saya belajar makan kepala ikan hmmm biasa la kalau orang utara kalau pi makan nasi kandar kadang-kadang order kari kepala ikan lama-lama dah sedap saya pun masak kari kepala ikan di rumah lagi la jimat belanjakan .


Kari ikan tenggiri ni saya letak dalam tureen yang saya dapat hadiah perkahwinan saya 13 tahun dulu , tureen ni bukan la antik tapi kira tureen pertama la yang saya dapat jenama Giacomo . Lagi 30-40 tahun mesti masuk era antik tureen saya ni masa tu anak saya la yang akan dapat mewarisi tureen ni kalau tak pecah la..


Jeng-jeng ini la kari kepala ikannya , resepi karinya sama je macam buat kari ikan biasa . Kuah pula ikut la pada citarasa kita nak pekat atau cair . Selain makan dengan nasi lebihan kari ni saya simpan dan boleh juga makan dengan roti sebagai sarapan pagi besok . Resepi yang saya bagi ini adalah cara kari yang dimasak oleh arwah mak saya dulu .


BAHAN-BAHAN :

3 keping isi ikan tenggiri saiz sederhana
1 ketul kepala ikan
10 biji kacang bendi
3 cawan santan pekat
Garam dan asam jawa secukup rasa

BAHAN-BAHAN UNTUK TUMISAN :

1 peket rempah kari ikan
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil halba campur
4 ranting daun kari

* Kalau nak kari kita masak ni pedas sikit boleh juga ditumis bersama 1 sudu kecil cili kering yang dikisar . Jika kuah terlalu pekat boleh la ditambah sedikit air.

CARA MEMASAK :

Bersihkan kepingan ikan tengiri dan kepala ikan tenggiri ini . Kupas semua bawang dan dimayang halus . Potong bahagian hujung dan pangkal bendi jika panjang boleh la dipotong 2 kacang bendi ini .

Panaskan minyak untuk menumis dan tumiskan semua bawang bersama halba campur dan daun kari . Bila bawang dah layu dan wangi boleh la dimasukkan rempah kari dan air asam jawa . Kacau dan biarkan semua bahan mendidih dan rempah kari terbit minyak itu tandanya rempah kari dah masak .

Bila rempah sudah masak boleh la dimasukkan semua santan serta garam kacau kuah dan biarkan sampai kuah mendidih kemudian boleh la dimasukkan semua kepingan ikan tenggiri serta kepala ikan tenggiri ini dan kacau sekejap . Jika kuah terlalu pekat atau sedikit boleh la ditambahkan sedikit air lagi.

Biarkan kuah mendidih dan ikan masak kemudian boleh dimasukkan semua kacang bendi dan biarkan seketika . Rasa garam jika kurang masin boleh la ditambah kemudian terus tutup dapur api . Tutup periuk dan biarkan kacang bendi masak didalam wap panas kari ini .



Kari kepala ikan tengiri , tulang kepala ikan ni lembut sangat memang sedap . Selalunya kalau orang-orang utara makan kari dengan sambal belachan hmmm sedap uu...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan