Pages

Ahad, 11 April 2010

ASAM PEDAS


Menu yang ringkas tapi sedap bila masak asam pedas saya suka guna ikan kembung , terubuk atau ikan pari .

BAHAN-BAHAN:

1 kilo ikan kembung segar
2 cawan air
1 batang serai
1 bunga kantan- dibelah dua
2 keping asam keping atau air asam jawa secukupnya
4 pokok daun kesum
Sedikit garam dan gula

BAHAN-BAHAN DI BLEND:

10 biji cili kering - direbus supaya menjadi lembut
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm belacan
2 cm lengkuas
2 cm halia

*Jika suka lebih kuah masukkan lebih air.

CARA MEMASAK :

- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar dan kacau sampai terbit bau wangi . Bila sambal dan masak boleh la dimasukkan air , serai , daun kesum , bunga kantan serta air asam jawa . Kacau semua bahan sehingga sebati dan biarkan kuah masak dan mendidih kemudian masukkan semua ikan kembung yang sudah dibersihkan dulu . Kacau semua bahan dan masukkan gula dan garam . Jika kurang kuah tambah la sedikit air ikut pada citarasa kita la ya. Bila ikan dah masak boleh la ditutup api dapur .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan