Pages

Khamis, 27 Mei 2010

IKAN BULUS GORENG TEPUNG



BAHAN-BAHAN :

30 ekor ikan bulus segar
5-6 sudu tepung gandum
2 sudu tepung beras
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Air secukupnya untuk membancuh tepung


CARA-CARA MEMASAK :

Buang isi perut ikan dan bersih ikan serta tos kemudian ketepikan ikan ini dulu . Kemudian masukkan semua tepung serta serbuk kunyit & garam ke dalam mangkuk yang sesuai . Tuang air sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk yang berisi tepung ini dan bancuh seperti nak buang bancuhan untuk mengoreng pisang .

Panaskan minyak secukupnya (deep fry) kemudian masukkan ikan ke dalam bancuhan tepung ini dan gaul rata . Kemudian masukkan ikan ini sekor demi sekor ke dalam minyak panas dan goreng ikan sampai masak serta sedikit garing .

Angkat ikan dan tos dahulu kemudian boleh la dihidang dengan sos cili dan sedap dimakan semasa masih panas.

1 ulasan:

  1. ikan bulus tu macaman ye? hikhik..mmg tak pandai bab bab ikan ni..tapi nampak sedap tuu..

    BalasPadam