Pages

Jumaat, 18 Jun 2010

SOTONG TUMIS KUNYIT

Resepi sotong yang simple dan senang nak dimasak dan anak-anak saya memang suka sotong masak macam ni sebab tak pedas..


BAHAN-BAHAN:

500 grm sotong
1 biji bawang merah
1 sudu besar sos tiram
Garam dan air asam jawa secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT:

1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
3 cm kunyit hidup

* boleh ditambah cili api kalau nak pedas

CARA MEMASAK:

1) Bersihkan sotong dan potong , tos sebentar. Tumiskan bahan tumbuk tadi dan kacau , biarkan seketika sampai naik bau harum.

3) Masukkan bawang besar , sotong , sos tiram , air asam jawa dan terus kacau . Jika kurang masin tambah sedikit garam dan kacau untuk 3-5 minit lagi sampai sotong masak.

* Jangan masak sotong terlalu lama nanti sotong menjadi kecut dan liat. Makanan laut seperti sotong dan udang tak perlu dimasak terlalu lama nanti isinya menjadi ' over cook ' dan tak sedap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan