Pages

Ahad, 20 Jun 2010

TEMPE GORENG KICAP

BAHAN-BAHAN :

2 peket tempe
1 cawan ikan bilis
6 biji ubi kentang
2 biji bawang besar
10 biji cili hijau
1 biji cili kapsicum kuning
2 sudu besar sos tiram
4-5 sudu besar kicap

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar ikan bilis

CARA-CARA MEMASAK :

-Potong tempe kecil-kecil dan ubi kentang di kupas kemudian dipotong nipis-nipis juga .Tempe , ubi kentang dan ikan bilis digoreng kemudian ditos dan ketepikan dulu sekejap.

-Tumis bahan tumbuk sampai terbit wangi kemudian masukkan bawang besar yang dimayang nipis-nipis dan semua cili sampai naik wangi . Kemudian masukkan sos tiram dan kacau semua bahan-bahan .

-Masukkan tempe , ubi kentang dan ikan bilis kemudian masukkan kicap dan terus kacau sehingga semua bahan menjadi mesra . Jika masih kurang masin boleh la ditambah kicap atau garam lagi . Resepi yang mudah dan cepat disediakan.

2 ulasan:

  1. tangkap leleh la kak nannie. wpun 1/4 je darah jawa..tapi kalau mengandung..mesti ngidam makan ni. Hubby yg pure jawa tu yg lansung tak makan...

    BalasPadam
  2. to Azaidris,
    hehehe mmg tgkp leleh habis walaupun akak x berdrh jawo tpi tempe mmg favorite akak hehe alamak ruginya cik abg x suka tempe hehe

    BalasPadam