Pages

Ahad, 4 Julai 2010

SAMBAL SOTONG KERING


Sotong kering ni suami saya beli masa dia ke Labuan , kat sana kan memang banyak hasil laut yang dikeringkan macam sotong ni . Sotong ni bukan dari jenis sotong kering yang perlu direndam dengan kapur supaya jadi kembang warna coklat tu tapi ini adalah sotong biasa yang kita selalu beli kat pasar tu tapi telah dikering so rasa sotongnya sangat sedap berbeza dengan sotong kembang .

BAHAN-BAHAN:

250 grm sotong kering ( rendam selama 3-5 jam seblm masak)
1 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
Garam , gula dan air asam jawa secukup rasa

BAHAN DIKISAR HALUS:

10 biji cili kering
4 bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan

CARA MEMASAK :

1) Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau , kemudian masukkan gula, asam jawa , garam dan terus kacau sambal sampai masak dan pecah minyak .

2) Masukkan sotong , bawang besar dan terus mengacau jika terlalu kering masukkan sedikit sahaja air . Kacau lagi sehingga semua bahan menjadi mesra dan bila sudah masak boleh la tutup api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan