Pages

Selasa, 24 Ogos 2010

BIHUN GORENG

Bihun goreng untuk berbuka semalam , kali ni saya nak cepat masak so saya guna je perencah crispy dried shrimp untuk goreng bihun . Memang sedap perencah ni terasa udang kering dan cili keringnya .
BAHAN-BAHAN :
1 peket bihun-rendam sehingga bihun menjadi lembut
20 ekor sotong , dibersihkan
Sedikit isi ayam
200 grm taugeh
1 ikat kucai-dibersih dan potong
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji telur
1 camca besar kicap manis
6 camca besar crispy dried shrimp - boleh ditambah
Garam secukup rasa
Sedikit air

CARA MEMASAK :

Mayang halus semua bawang dan bersihkan sotong dan dipotong kecil-kecil . Bersihkan taugeh dan kucai dipotong ikut pada citarasa .

Dalam kuali panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bawang kemudian masukkan sotong serta isi ayam kacua sehingga isi ayam masak . Masukkan pes dried shrimp tadi dan kacau sekejap kemudian masukkan semua telur dan kacau semua bahan bagi sekata .

Masukkan kicap manis dan gaul kemudian masukkan semua bihun dan sedikit air kacau sekejap akhir sekali masukkan semua taugeh dan kucai serta terus kacau sehingga semua bahan sekata kemudian masukkan garam secukup rasa . Jika masih ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada citarasa masing-masing.

Boleh la ditutup api dapur bila bihun dah masak .

Ini la pes dried shrimp , saya guna untuk goreng bihun , mee dan bila goreng nasi . Memang sedap..

1 ulasan: