Bila kami balik kampung mak mertua saya mesti masak menu gulai telur itik ni sebab anak-anak saya suka sangat dan memang sedap pun sebab masakan mak kan...
BAHAN-BAHAN :
8 biji telur itik
2 biji kelapa parut ambil santan yg pekat-anggaran 4-5 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit -yang besar
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
5 biji cili api
5 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK :
1. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , daun kunyit yang dipotong nipis-nipis kemudian masukkan asam keping dan biarkan kuah santan masak sampai mendidih .
2. Pecahkan sebiji demi demi sebiji telur itik dan masukkan ke dalam kuah santan tadi . Biarkan telur itik masak baru la dikacau perlahan-lahan . Masukkan garam secukup rasa dan kacau sekejap dan boleh la ditutup api dapur.
* Kalau suka kuah yang banyak tambah la lagi santan .
sedap nih...huhu
BalasPadam