Pages

Isnin, 30 Ogos 2010

GULAI TEMPOYAK PATIN



BAHAN-BAHAN :

1 ekor ikan patin
1 biji timun
2 batang serai - dititik
4 sudu besar tempoyak-boleh ditambah
1 keping asam keping- kalau tempoyak dah masam tak perlu la ditambah asam keping
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

3 biji cili merah
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

CARA MEMASAK :

-Bersihkan ikan dan lumur ikan patin dengan asam jawa untuk buang hanyir serta kotoran lain . Potong timun menjadi 2 bahagian dan buangkan empulur tengah serta potong menjadi ketulan kecil .

- Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk bersama serai , tempoyak, air dan asam keping . Kacau semua bahan bagi mesra dan biarkan kuah sehingga mendidih . Masukkan semua ikan patin dan garam serta kacau . Kemudian masukkan timun dan biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.

* Jika tempoyak dah mula masam boleh la dicampur sedikit gula .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan