Pages

Isnin, 11 Oktober 2010

TUMIS KACANG PANJANG

BAHAN-BAHAN :

1 ikat kacang panjang
1 peket cendawan shitake
1o ekor sotong sederhana besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar kicap
Sedikit air

CARA MEMASAK :

- Bersihkan kacang panjang dan di patah-patahkan , kupas semua bawang dan dimayang halus . Sotong di bersihkan dan dipotong kecil-kecil .

- Panaskan sedikit minyak dalam kuali , tumis semua bawang dan kacau biar sampai layu kemudian masukkan sotong dan kacau lagi bagi sotong separuh masak . Masukkan sos tiram , minyak bijan dan terus masukkan semua kacang panjang dan kicap sekali . Kacau lagi dan masukkan sedikit air . Bila kacang dah masak baru la dimasukkan semua cendawan dan kacau lagi bila cendawan layu baru la ditutup api dapur.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan