Pages

Sabtu, 13 November 2010

Daging salai @ pekan Pedas

Kalau lalu pekan Pedas mesti jumpa gerai makcik ni yang jual daging salai, puyoh salai dan ikan keli salai . Kadang-kadang kalau kami balik kampung suami dan lalu pekan Pedas suami saya mesti singgah gerai ni dan beli daging salai yang makcik ni buat sendiri . Daging salainya fresh dan disalai atas bara memang tak ada langsung kesan rentung hitam so bila nak masak senang je . Ikan keli salainya pun fresh serta semua ikan keli ni makcik bela di kolam sendiri dan harga jualan pun berpatutan .
Jom singgah beli sekilo dua...

Daging tengah disalai.., beli la dan bila balik rumah boleh dimasak lemak cili api hmmm sedapnye dan dimakan dengan nasi bersama ikan masin tenggiri , sambal tempoyak dan pucuk ubi rebus hmmm sedapnya...

Ikan keli yang tengah disalai ni kalau dimasak lemak cili api lotak daun asam gelugur atau belimbing buluh sodap ni...

Pucuk ubi, daun tangkis dan pucuk daun asam gelugur....

3 ulasan:

  1. wah bestnyer... saya suka buat masak lemak daging salai campur ngan bacang muda..perghh... tak tahan!!!

    BalasPadam
  2. Salam K.Nannie,

    Daging salai yeah.. harus sedap macam K.Nannie cakap..wat masak lemak lah. Tu mmg yang terbaik. Wish kat bandar banyak org berniaga cenggini.

    Anyway, blog with new look yeah..Kali nie nampak cerah sungguh :D (sebelum nie silent reader jer..)

    BalasPadam
  3. ur recipe is the best.. simple and easy for me to follow thru.. thanks for sharing.

    BalasPadam