Pages

Isnin, 15 November 2010

Ketam sweet sour

Selalunya bila beli ketam saya akan masak menu kari ketam bersama nenas atau masak lemak cili api so kali ni saya masak ketam sweet sour hmmm sedapnyaaaa..
Saya tambah sedikit santan pada kuah ketam masak masam manis bagi ada rasa lemak manis masam haa cukup semua rasa you...
yum yum sungguh enak...

BAHAN-BAHAN:
2 kg ketam
3 biji tomato masak ranum
4 batang serai - dititik
Sedikit air asam jawa-boleh tambah kalau suka kuah masam
1 cawan santan-tak tambah santan pn ok
Sedikit air - jika perlu saja

* Boleh ditambah nenas atau cili capsicum

BAHAN-BAHAN DIKISAR LUMAT :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3cm halia
2cm lengkuas
4 biji cili kering-direndam dalam air panas sampai kembang

BAHAN-BAHAN SOS:
5 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan/nampla-boleh ditambah kalau kurang masin
Sedikit minyak bijan

CARA MEMASAK :
* Bersihkan semua ketam dan dipotong 2 kemudian dibasuh bersih dan diketepikan dulu . Kisar semua bahan menumis .

* Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan dikisar dan kacau biar sampai masak dan terbit bau wangi . Masukkan tomato dan semua bahan sos terus kacau sambil rasa jika ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita . Masukkan semua ketam tadi serta santan dan gaul rata kemudian tutup kuali dan biarkan sampai semua ketam masak . Buka penutup kuali dan kacau dan kalau nak kuah lebih tambah la air . Boleh juga ditambah daun sup atau daun bawang untuk xtra citarasa dan bau . Bila ketam dah masak boleh la ditutup api dapur..

* Sila la ubah atau tambah apa saja bahan ikut pada citarasa sendiri..

Ketam sweet sour yang baru masak..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan