Pages

Rabu, 3 November 2010

SAGO GULA MELAKA

Kuih tradisional yang sangat digemari oleh kami sekeluarga ni dan saya masak kuih sago gula melaka ni masa birthday party Adam last Saturday . Resepinya sangat senang nak dimasak dan kuih sago gula melaka ni memang sedap kalau dimakan sejuk..

Bahan A

200 gm biji sago
5 cawan air

Cara Memasak :

Rendam biji sago dalam air selama 5 minit . Masak air dalam periuk dan bila air dah panas masukkan sago dan kacau hingga kembang atau tak nampak biji2 putih . Lepas tu, tapiskan dan biarkan biji sago ni dibawah air paip sehingga biji sago ni kurang berkanji ( utk buang kanji) . Kemudian masukkan dalam bekas/acuan atau mangkuk dan sejukkan .

Bahan B :

Gula melaka 2 ketul
air 1/2 cawan
daun pandan

Cara memasak :

masak gula melaka dgn air hingga mendidih. (letakkan daun pandan)

Bahan C:

2 cawan santan
secubit garam
sedikit air (ikut suka utk dptkan kepekatan yg dikehendaki)

Cara memasak :

Masakkan semua hingga mendidih. sejukkan.


Biji sago ni boleh diletak sedikit pewarna bagi nampak berseri sikit..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan