Pages

Selasa, 28 Disember 2010

Udang goreng kari

BAHAN-BAHAN:

1 kilo udang - dibersihkan
1 peket serbuk kari udang
2 sudu besar mentega
3 tangkai daun kari
1 helai daun pandan
Sedikit daun bawang/sup
Sedikit minyak
Garam secukup rasa

Bahan dimayang nipis-nipis :

1 biji bawang besar
2 cm halia

Bahan B ( dikisar halus) :

3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia

CARA MEMASAK :
-Udang dibersihkan dan di gaul rata dengan bahan B serta 2 sudu besar serbuk kari . Perap selama 1 jam . Potong semua daun pandan dan daun bawang/sup nipis-nipis.

-Panaskan minyak secukupnya dan goreng udang separuh masak tapi kemudian angkat dan tos udang ketepikan .

-Panaskan semua butter dan sedikit minyak masak kemudian masukkan semua bawang besar /halia yang dimayang nipis-nipis , daun pandan , daun bawang/sup dan daun kari serta goreng sehingga bawang menjadi layu serta warna bertukar kekuningan .

-Masukkan 3 sudu besar rempah kari serbuk dan kacau sekejap kemudian masukkan semua udang tadi . Terus kacau sambil rasa jika ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita . Bila udang dah cukup mesra dengan semua bahan boleh la ditutup api dapur.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan