Pages

Selasa, 25 Januari 2011

Masak lemak cili api pucuk pegaga

Resepi ni memang favorite encik husband . Bila masak resepi ni boleh juga dicampur dengan ikan sungai atau dengan ikan bilis . Nak masak pun senang dengan bahan yang mudah nak di cari . Pucuk pegaga ni saya kutip dari kebun mertua masa kami balik baru-baru ni .
BAHAN-BAHAN :

Pucuk pegaga-dibersihkan buang akar
Segenggam ikan bilis-dibasuh
3 cawan santan pekat
1 serai-dititik
1 keping asam keping saiz kecil
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

10 biji cili api
3 cm kunyit hidup

CARA MEMASAK

Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , serai , asam keping dan santan ke dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan pucuk pegaga dan kacau serta biarkan samapai kuah mendidih dan pucuk pegaga masak .

* Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak

Pucuk pegaga

2 ulasan:

  1. sedapnya pegaga....bagus mkn utk kesihatan tu...buat jus pun sedap tapi tgk menu ni sungguh menyelerakan:)

    BalasPadam
  2. to nieza,
    saya pn suka makan pegaga kampung sedap oo ye ke saya tak pernah buat jus lagi blh cuba bila2 , menu ni mmg sedap cuba la

    BalasPadam