Pages

Rabu, 9 Februari 2011

Masak lemak labu

Semua menu simple je lauk yang saya masak hari ni walaupun simple tapi sedap macam masak labu ni hmm sungguh menyelerakan tambahan lagi saya goreng ikan masin dan ada pula sambal belacan . Memang sodap..
BAHAN-BAHAN :

500 grm labu
4 cawan santan
1 genggam ikan bilis-rendam sekejap
1 batang serai
1 helai daun kunyit-disiat
Garam secukup rasa

* Boleh ditambah sedikit air jika kuah terlalu pekat

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

4 cm kunyit hidup

CARA MEMASAK :

1. Bersihkan labu dan buang kulit kemudian dipotong kecil-kecil .

2.Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , ikan bilis, daun kunyit dan garam . Gaul semua bahan dan masak kuah santan sampai mendidih .

3. Masukkan semua labu tadi dan kacau sekejap . Biarkan labu masak dan menjadi empuk . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan