Pages

Rabu, 9 Mac 2011

Ikan bawal kukus


BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan bawal ( 500 grm )
3 biji bawang putih
3 cm halia- dihiris nipis
2 batang serai - dihiris nipis
1 biji bawang besar
2 biji tomato
Sedikit daun sup

SEASONING:
1 sudu besar sos tiram- boleh tambah
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar sos ikan Thai-nampla
1 biji limau kasturi - ambil jus n boleh ditambah
7 biji lada hitam- dihancurkan
* kalau nak pedas boleh ditambah cili api yang dititik .

CARA MEMASAK :
1) Sediakan periuk kukus , bersihkan ikan bawal dan kelar-kelas badan ikan bawal ini. Potong smua bawang, serai dan halia nipis-nipis kemudian tabur di dalam pinggan dan sekeliling ikan bawal. Masukkan sedikit halia, serai dan bawang ke dalam perut ikan.
2) Satukan semua bahan sesoning dan curahkan ke atas ikan bawal . Potong tomato dan daun bawang dan tabur ke atas ikan bawal ini.
3) Kukus ikan bawal selama 30 - 40 minit atau sehingga ikan cukup masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan