Pages

Khamis, 28 April 2011

Nasi dagang dengan ayam kerutuk

Malam Isnin sudah saya masak nasi dagang ni special untuk sambut birthday Aisyah . Nasi dagang dengan ayam kerutuk ni memang favorite Aisyah so memang berselera sangat dia makan . seronok saya tengok reaction anak-anak bila saya masak menu kesukaan mereka dan bila makan tu bersemangat je dan saya rasa cukup puas hati bila anak-anak sedap je makan apa saja yang saya masak :)

Kali ni nasi dagang ni saya masak cara biasa saja dan tak di kukus so proses nak masaknya sekejap saja macam masak nasi biasa saja.

Nasi dagang dengan acar mentah dan ayam kerutuk..

BAHAN-BAHAN:

4 cawan beras
5 cawan air
1 cawan santan pekat
3 cm halia - di potong nipis
2 ulas bawang merah - dipotong kecil
1 sudu kecil halba
1/2 sudu kecil garam - secukup rasa

CARA MEMASAK :

Kupas semua bawang dan halia serta dipotong nipis-nipis . Basuh beras yang diletak dalam periuk nasi dan masukkan air serta santan , halia , halba , bawang merah dan garam . Kacau bagi mesra semua bahan dan masak nasi seperti biasa guna periuk letrik .

Sedapnya ayam kerutuk

Ayam kerutuk ni saya masak untuk di makan dengan nasi dagang . Resepinya saya dapat dari bungkusan rempah yang saya beli di pasar payang , Kuala Terengganu dan memang sedap ayam kerutuk ni....


BAHAN-BAHAN :

1 ekor ayam-bersihkan dan potong 12
50 grm rempah kerutuk Terengganu
2 labu bawang besar - belah 4
1 biji kelapa - ambil santan pekat
2 batang serai dititik
3 sudu besar gula
1-2 sudu besar kerisik
3 sudu besar air asam jawa-boleh tambah
Garam dan gula secukupnya

BAHAN DIKISAR HALUS :

7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
8 biji cili kering-direbus sampai lembut - kalau suka pedas tambah la lagi
Sedikit belacan - 1 inci

CARA MEMASAK :

1. Panaskan minyak dalam periuk kemudian tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan rempah kerutuk . Biar sampai rempah masak dan pecah minyak.

2. Masukkan air asam jawa , garam , serai dan gula. Masukkan ayam tadi dan gaul semua bahan kemudian masukkan santan serta kerisik biarkan kuah pekat dan mendidih . Last sekali masukkan bawang besar serta gula dan garam kacau semua bahan . Bila ayam dah masak boleh la ditutup api dapur .

Gulai tempoyak ikan talapia

Resepi gulai tempoyak ni dah banyak kali juga saya masukkan dalam blog saya ni so kali ni macam siaran ulangan la juga kan . Sekarang ni kan musim durian kat area perumahan saya ni ada 5 gerai tepi jalan jual durian dan harga murah pula tu . Saya pun baru je buat tempoyak dan pagi tadi masa pegi kedai kat rumah saya ni ada pula ikan talapia fresh mmmm apa lagi terus la saya teringat nak masak gulai tempoyak ikan talapia pink ni .

Sedapnya ikan talapia fresh ni langsung tak ada rasa dan bau hanyir kena pula dengan kuah gulai tempoyak yang saya baru buat fresh tak masam sangat , berselera betul la makan tengahari tadi syukur alhamdulillah...


BAHAN-BAHAN :

2 ekor ikan talapia yang besar
2 batang serai - dititik
3-4 sudu besar tempoyak
1 keping asam keping- kalau tempoyak dah masam tak perlu la ditambah asam keping
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

1-2 cili merah - kalau nak pedas tambah la cili api
2 cm kunyit hidup
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

CARA MEMASAK :

- Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk , serai , air dan asam keping kemudian masak kuah sampai hampir mendidih . Masukkan semua ikan talapia dan garam , kacau . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.

* Jika tempoyak dah mula masam boleh la dicampur sedikit gula .

Sayur tumis belacan

Sayur ni selalu saya jumpa di pasar malam dekat rumah saya ni cuma saya tak pernah nak beli sebab dari kecil tak pernah makan so saya macam kurang berminat nak try tapi lately sekarang ni saya suka cuba masak sayur yang sebelum ni saya tak pernah makan pun . Masa beli sayur ni di pasar malam saya lupa nak tanya pada tokeh gerai nama sayur ni so kalau ada pembaca blog saya ni tau nama sayur ni boleh la tinggal kan komen anda ya boleh gak kita kongsi ilmu..

So untuk sayur ni saya masak menu yang simple je tumis belacan dengan sotong . Bila dah masak dan makan baru la tau yang sayur ni sedap rupa-rupanya . Sayur ni rasanya lemak manis macam sayur pucuk keledek dan kangkung so memang sedap la . Bila dimasak tumis belacan campur udang kering dah sotong lagi la sodap mmmmm memang kena dengan selera kami sekeluarga . Lepas ni kalau ke pasar malan boleh saya beli sayur ni lagi..



BAHAN-BAHAN :

2 ikat sayur
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji cili merah
2 cm belacan
1 sudu besar udang kering-rendam sekejap bagi lembut

CARA MEMASAK :

-Tumbuk lumat cili merah , bawang merah+bawang putih ,belacan dan udang kering . Bersihkan sayur dan potong ikut pada citarasa sendiri kemudian bersihkan sotong serta potong kecil-kecil .

-Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk sampai naik wangi , masukkan sotong dan kacau. Bila udang dah masak masukkan semua sayur dan kacau , masukkan garam dan terus kacau sehingga la sayur masak baru la di tutup api dapur.

Apa nama sayur ni ya..


Cantiknya...pemandangan..

Lagi gambar kami sekeluarga cuti hujung minggu di Mercu Resort . Pagi-pagi dalam pukul 6.40 pagi saya dan anak-anak sempat ke pantai untuk tengok matahari terbit . Pemandangan yang sangat cantik memang saya terpegun dan leka tengok matahari terbit di pantai pagi tu sebab suasana yang sangat tenang dan tiupan angin dari laut pun cukup nyaman..

Matahari terbit , masa ni dah dalam pukul 6.50 pagi pemandangan yang sangat cantik dan cuaca nyaman sebab malam sebelumnya hujan renyai-renyai . Bayu laut bertiup lembut dan ombak pun cantik je tak besar . Pantai dan laut kat resort ni bersih betul la , Mercu Resort ni kecil saja tapi pada saya cukup selesa...


Happynya..

Air laut baru nak pasang masa ni dan ombak yang datang pagi tu berlapis-lapis cantik sangat kan pemandangan ni..


lari...lari ombak sudah mari...

Mirror image langit di pantai cantikkann..


Tenang suasana pagi tu anak-anak saya seronok dan suka sangat bila dapat berada di tepian pantai sama la macam saya juga..

Lari di kejar ombak hehehe..


Adlina dan Aisyah yang happy sangat selama 3 hari kami di resort tu..


Tulis nama di pantai..



Hero kecil tak ikut saya dan kakak-kakaknya ke pantai sebab masih di ulit mimpi indah so saya tak mau kacau dia . Bila kami balik dari pantai dalam pukul 8 pagi dia dah bangun dan terus je saya bawa dia pegi duduk kat cafe makan sarapan heeeee..

Best holiday hujung minggu kami dan harap-harap kami dapat ke Mercu Resort lagi..

Rabu, 27 April 2011

Cuti hujung minggu

Baru-baru ni kami sekeluarga bercuti hujung minggu di sebuah resort dekat Cherating . memang cantik betul la pantai ni dah la bersih dan agak tersorok sebab resort ni terletak dalam kawasan kampung so agak privacy . Keadaan cuaca pula sangat cantik sepanjang 3 hari kami di sana dan keadaan laut ombak pun tenang . Anak-anak saya seronok sangat la dapat mandi dan main di persisiran pantai . Saya lepas je anak-anak main di tepi laut tapi bila masuk bab nak mandi laut saya masih jaga dan saya hanya bagi anak-anak mandi di tepi pantai setakat boleh main-main air la . Air laut bersih serta jernih dan angin bayu laut pun bertiup sepoi-sepoi bahasa , cuaca best betul la..jom tengok gambar-gambar yang saya ambil masa di sana..








Best la dan kami plan nak ke sana lagi...

Selasa, 26 April 2011

Cheese cake topping apple caramel sedapnyaaa

Sedapnya cheese cake ni dan kali ni saya buatkan topping apple caramel sebab saya saya lupa nak beli topping blueberry kat BWY . Sedap juga makan cheese cake dengan topping apple caramel ni dan anak-anak saya berulang makan . Memang puas hati buat cheese cake dan resepi cheese cake yang mudah nak dimasak ni saya dapat dari MyResipi.com..

Bahan-bahan :
  • 250gm cream cheese
  • 200 ml fresh cream
  • 90g gula pasir
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung

Bahan untuk apple caramel
  • 4-5 biji apple sedang - potong jadi kecil-kecil
  • 2 sudu brown sugar-boleh tambah
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 1 sudu besar lemon jus
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • Sedikit air

CARA MEMASAK :
  • Panaskan oven 170C. Sapu loyang dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.
  • Pukul semua bahan sehingga sebati dan adunan menjadi seperti cream .
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min . Selepas 30 minit boleh la ditutup pemukaan loyang kek dengan aluminium foil supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar .
  • Sejukkan kek sebentar dan simpan kek dalam peti sejuk sebelum dimakan seelok-eloknya semalaman.
  • Untuk membuat apple caramel pula , masukkan semua bahan dalam periuk dan masak apple sehingga lembut serta menjadi pekat . Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk . Bila nak makan baru la di letakkan apple caramel ni atas kek tadi dan simpan semula cake dalam peti sejuk selama 1 jam dan boleh la dipotong serta dinikmati.

Sepotong cheese cake topping apple caramel..

Sedapnya lontong daun pisang

Pagi hari Ahad yang lepas saya dan family jalan-jalan ke Kelang sampai la kami singgah ke kampung di Meru . Kami berhenti untuk sarapan di sebuah gerai yang jual macam-macam jenis makanan ada nasi lemak , roti canai , mihun n mee , kuih-muih dan juga lontong dengan kuah lodeh . Nampak je lontong daun pisang terus saya teringin nak makan sekrang ni memang susah dah nak jumpa lontong yang dimasak dalam kelonsong daun pisang sebab hanya mereka yang pakar saja tau masak lontong atau nasi impit di dalam daun pisang . Selalunya lontong yang dimasak dalam dalam daun pisang lebih wangi disebabkan oleh aroma daun pisang dan pemukaan lontong berwarna hijau dari daun pisang juga . alhamdulillah sedap lontong yang saya makan pagi tu insyallah kalau ada peluang teringin saya nak bersarapan di kedai tu lagi bila ada peluang jalan-jalan ke Meru lagi .

Lontong dengan kuah lodeh dan dimakan bersama sambal tumis kerang serta telur rebus emmm sedapnya alhamdulillah...

Lontong ni ada kesan warna hijau dari daun pisang dan bau lontong ni lebih harum..


Anak-anak saya makan roti canai bersama kuah kari kentang yang sedap , insyallah lain kali boleh kita sarapan di kedai kat Meru ni lagi..

Ahad, 24 April 2011

Agar-agar laici kuah kastard

Agar-agar laici ni amat mudah nak dimasak dan sangat sedap dimakan dengan kuah kastard . Saya guna pewarna makanan untuk bagi agar-agar laici ni menarik baru la anak-anak saya tertarik nak makan tapi kalau tak mau guna pewarna pun ok juga so agar-agar ni akan bewarna light cream ikut warna buah laici .


BAHAN-BAHAN :

1 paket agar-agar
1000ml air
1 cawan gula
1 tin laici
Sedikit pewarna makanan-ikut pada citarasa sendiri

CARA MEMASAK :
  1. Basuh agar-agar sebelum dimasukkan kedalam periuk. Masukkan agar-agar dan air dan masak sehingga agar-agar larut.
  2. Apabila sudah larut baru masukkan gula. Apabila semua telah sebati, angkat dan tapis
  3. Masukkan kembali ke dalam periuk dan masak semula.
  4. Blender laici bersama-sama dengan airnya sekali sehingga hancur dan sehingga tiada ketulan laici.Masukkan laici yang sudah diblend ni dalam agar-agar dan terus masak agar-agar sehingga masak atau mendidih kemudian boleh la ditutup api dapur.
  5. Tuangkan ke dalam tray atau acuan yang anda gemari dan bila sejuk boleh la disimpan agar-agar dalam fridge.

KUAH KASTARD

1 tin susu sejat - ideal milk
2 helai daun pandan
1 sudu besar tepung jagung
1/2 tin air
secubit garam-secukup rasa
2 sudu besar gula

Kuah castad ni mesti ada rasa lemak manis masin sebab tu kena letak sikit garam baru sedap bila dimakan dengan agar-agar lanci yang manis dan sejuk .

CARA MEMASAK :

-Masukkan susu sejat , air dan tepung jagung dalam periuk dan kacau semua bahan sehingga tepung larut dalam susu sejat . Masukkan daun pandan , gula dan secubit garam dan masak kuah kastard dengan api dapur yang kecil . Sentiasa kacau kuah kastard sampai kauh menjadi pekat dan berkilat . Bila kuah kastard masak boleh la ditutup api dapur.

-Sejukkan kuah kastard sepenuhnya dan boleh la disimpan dalam peti sejuk dan bila nak makan dengan agar-agar baru la dibawa keluar dari peti sejuk .


Jumaat, 22 April 2011

Mee hailam

Selalu bila nak makan mee hailam yang sedap saya suka ajak suami ke restoran dekat dengan rumah saya ni sebab senang order je lepas tu boleh nikmati tanpa perlu masak sendiri . Mee hailam ni kan banyak guna bahan-bahan mentah macam sotong , udang , ayam dan sayur-sayurannya so memang lama la juga penyediaan sebelum siap terhidang mee ni untuk di jamu selera . Tapi bila masak sendiri lagi puas hati kan sebab boleh ikut citarasa dan selera sendiri so semalam saya masak la mee hailam untuk kami sekeluarga makan malam , alhamdulillah anak-anak dan suami suka . Bahan-bahan rencah masih ada dalam peti sejuk so saya ingat petang ni kalau masak lagi mee hailam pun sedap juga kan....


BAHAN-BAHAN:
resepi untuk makan 4-5 orang

300gm udang sederhana besar
300gm daging ayam
3 ekor sotong saiz besar
1 peket fish ball
1 peket mee
3-4 cawan air
1-2 sudu besar cili kisar
3-4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos nampla
2 biji telur
Sedikit sayur sawi
Sedikit bunga kobis
1 batang carrot
2 biji tomato masak ranum
Sedikit tepung jagung n air - dibancuh
Garam secukup rasa
Daun sup dan cili merah secukupnya

Cili kering direbus sampai lembut dan kemudian dikisar bersama bawang merah dan bawang putih secukupnya .

CARA-CARA MEMASAK:

- Bersihkan udang dan sotong kemudian tos dan ketepikan kemudian potong isi ayam menjadi ketulan kecil . Potong fish ball kemudian bersihkan semua sayur dan potong ketepikan semua bahan-bahan ni.

- Panaskan sedikit minyak dan tumis cili kisar sampai pecah minyak dan cili masak kemudian masukkan ketulan isi ayam tadi dan kacau sehingga isi ayam masak dan kemudian boleh la dimasukkan air . Masukkan carrot dan bunga kobis tadi biar sampai kuah hampir mendidih . Masukkan semua sos cili, sos tiram , minyak bijan , kicap manis n cair , sos nampla dan kacau semua bahan ni .

-Masukkan semua udang serta sotong dan kacau semua bahan kemudian rasa sama ada cukup semua perisa kalau tak cukup tambah ikut selera masing-masing . Masukkan telur sebiji demi sebiji biar sekejap sampai telur masak dan masukkan sayur sawi , buah tomato dan kacau . Masukkan bancuhan tepung jagung dengan sedikit air untuk bagi kuah pekat . Kacau semua bahan dan kalau kurang masin baru la ditambah garam .

- Akhir sekali masukkan mee dan kacau semua bahan dan biar kuah mendidih dan boleh la ditutup api dapur .

- Bila nak hidang boleh la ditabur daun sup , cili merah dan juga bawang goreng .

Nasi lemak sambal udang

Pagi ni untuk sarapan saya masak nasi lemak dengan sambal udang . Resepi yang senang nak disediakan yang penting semua bahan mesti cukup macam serai , daun pandan , santan , halia dan cili kering yang dikisar sekali dengan bawang merah dan bawang putih so bila nak tumis tu senang je . Bila masak udang saya perlu kupas bersih kulit dan buang kepala udang kalau tak anak saya Adlina tak berapa sedap nak makan sebab Adlina yang baru berumur 7 tahun tu masih tak pandai nak kopek kulit udang .

NASI LEMAK

BAHAN-BAHAN:
3 cawan beras
3 cawan air
1 cawan santan pekat
1 batang serai besar-dititk
2 cm halia - di potong nipis
2 ulas bawang merah - dipotong kecil
10 biji lada hitam
3 helai daun pandan- disimpul & ikat
1/2 sudu kecil garam - secukup rasa

CARA MEMASAK :

Kupas semua bawang dan halia serta dipotong nipis-nipis . Basuh beras yang diletak dalam periuk nasi dan masukkan air serta santan , masukkan serai , halia , biji lada hitam , bawang merah dan daun pandan serta garam . Kacau bagi mesra semua bahan dan masak nasi seperti biasa guna periuk letrik .

-----------------------------------------------------------------

SAMBAL TUMIS UDANG

Saya guna anggaran dalam 5 sudu besar minyak masak masa nak menumis , kenapa saya guna minyak banyak sebabnya saya tak mau sambal ni jadi terlalu kering dan tak cukup masak . Rahsia nak masak sambal yang sedap ialah cili kisar perlu ditumis sehingga pecah minyak dan cukup masak . Selain tu belacan yang nak diguna mesti lah di salai atau bakar dulu . Saya guna gula yang agak banyak dalam anggaran 2-3 sudu besar supaya rasa pedas seimbang dengan rasa manis . Selain tu saya lebih suka guna asam keping dari asam jawa supaya kuah sambal tak terlalu berair .

Jika anda baru cuba nak masak sambal tumis dan hasil sambal anda kurang sedap jangan kecewa terus cuba masak lagi . Selalunya semakin kerap anda cuba masak semakin anda mempelajari teknik dan cara yang terbaik untuk masak sambal tumis . Saya sendiri belajar dari try n error dan makin lama makin sodap la sambal yang dimasak . Resepi hanya la panduan tapi kekerapan anda masak yang akan jadikan anda mahir memilih bahan yang sesuai untuk masakkan anda masak itu...

BAHAN-BAHAN:
1 kilo udang sederhana besar
1 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
2 sudu besar gula - boleh ditambah atau kurang
Garam dan air asam jawa secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

BAHAN DIKISAR HALUS:

10biji cili kering - boleh ditambah
5 bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan - dibakar/grill

CARA MEMASAK :

1) Udang di bersihkan kemudian ditos dan ketepikan dulu.

2)Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau , kemudian masukkan gula , asam jawa , garam dan terus kacau sambal sampai masak dan pecah minyak .

3) Masukkan udang , bawang besar dan terus kacau lagi sehingga semua bahan menjadi mesra dan bila sudah masak boleh la tutup api . Udang ni akan keluarkan sedikit air so tak perlu tambah air untuk kuah xtra.

Sabtu, 16 April 2011

Nasi dagang

Saya cuba masak nasi dagang dan alhamdulillah syukur menjadi juga , masa nak masak nasi dagang ni saya suspen juga al maklum la first time nak cuba resepi baru . Lepas google banyak kali saya tawakal cuba resepi nasi dagang yang saya jumpa DI SINI sementara gulai ikan tongkol saya cuba masak berpandukan resepi di bungkusan rempah yang saya beli di pasar Payang , Kuala Terengganu . Proses nak masak nasi dagang dan gulai ikan tongkol ni tak la susah sangat cuma beras nasi dagang ni perlu la direndam semalam sementara ikan tongkol seelok-eloknya dikukus lebih awal sebelum dimasak gulai . Lepas ni boleh saya cuba masak nasi dagang lagi rupa-rupanya tak la susah sangat dan berbaloi bila masak sendiri kita boleh ubah suai ikut selera sendiri :)

Ini la nasi dagang bersama gulai ikan tongkol dan acar . Kalau makan nasi dagang saya suka tambah telur rebus emmmm memang sedap . Lepas ni saya nak cuba masak gulai ikan aya ni guna resepi tradisional Kelantan pula..

NASI DAGANG

BAHAN-BAHAN :

4 cawan beras nasi dagang
1 tin (400ml) santan pekat
4-5 ulas bawang merah - dimayang
1 cm halia - hiris macam bilah mancis
1 sudu kecil halba
garam
gula

CARA-CARA :

Bersih beras dan rendam. Sekurang-kurangnya 4 jam. Saya rendam semalaman.

Ambik 1/4 tin santan. Tambahkan 1/4 cawan air untuk jadikan santan cair. 3/4 tin santan lagi jadikan sebagai santan pekat.

Masak santan pekat bersama bawang, halba, garam dan gula sehingga gula/garam hancur. Jangan biarkan terlalu lama. Nanti nasi akan rasa cepat muak.

Toskan beras. Kukus sekejap lebih kurang 5 minit. Kemudian angkat dan gaulkan dengan santan cair. Kukus semula sehingga nasi masak.

Bila nasi dah masak, angkat dan gaul pula dengan santan pekat. Kukus semula dalam 5 minit.

Bila dah siap bolehlah dihidangkan bersama gulai ikan tongkol atau kari ayam.

Gulai ikan tongkol@aya

Gulai ikan tongkol@aya yang saya masak guna rempah yang saya beli di pasar Payang , Kuala Terengganu , cukup sedap gulai ni dimakan dengan nasi dagang. Saya ikut resepi yang ada pada bungkusan rempah untuk masak gulai ikan ni..

BAHAN-BAHAN :

2 ekor ikan tongkol-anggaran 1kg
3-4keping asam gelugor(keping)
1 sudu kecil garam
air secukupnya

Ikan disusun dalam bekas yang sesuai , asam keping disusun dicelah-celah ikan dan dalam perut ikan . Air dituang sedikit dalam mangkuk yang disusun ikan ni . Kukus ikan sehingga masak . Simpan air rebusan ikan ni untuk diguna masa masak kuah gulai nanti .

BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH GULAI :

4-5 santan pekat
1 peket rempah gulai ikan tongkol
10 biji cili padi
2-3 biji cili merah/cili hijau - dibelah 2
3-4 biji timun kecil - buang empulur tengah n potong
1 sudu besar kerisik
1 sudu kecil belacan-dibakar
garam dan gula secukupnya

BAHAN DIKISAR HALUS :

5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 1/2 inci lengkuas
1 inci halia
5 biji cili kering-direbus sampai lembut - kalau suka pedas tambah la lagi

CARA MEMASAK :

1. Panaskan minyak dalam periuk kemudian tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan kerisik. Tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan 1 cawan air rebusan, santan , cili padi dan cili merah , asam gelugor , garam dan gula. Masukkan ikan tongkol tadi dan masak gulai hingga kuah pekat. Last sekali masukkan cili merah dan timun . Bila timun layu boleh la ditutup api dapur .

Acar mentah

Bila makan nasi dagang mesti ada sayur acar mentah baru la sedap , mudah je nak buat acar mentah ni yang penting cukup semua rasa masam dan manisnya..


BAHAN-BAHAN :

Sebiji timun-dipotong
Sebiji carrot-dipotong
Sebiji bawang besar-dimayang nipis-nipis
1-2 biji cili merah - dipotong kecil-kecil
Garam , gula dan cuka secukupnya

CARA MEMASAK :

Gaulkan semua bahan sehingga cukup mesra .

Khamis, 14 April 2011

Bubur biji nangka dengan keledek

Petang ni saya masak bubur biji nangka yang dicampur dengan keledek , bubur memang favorite anak-anak saya cuma saya jarang masak bubur sebab kuahnya banyak gula so masak sekali-sekala boleh la . Mula-mula tu saya ingat nak buat kuih badak berendam tapi memikirkan proses nak buat intinya tu dan nak dikukus pula so saya cancel je dan ganti dengan bubur biji nangka yang sedapppp ni...

BAHAN-BAHAN :

BAHAN A
2 cawan tepung pulut
1 biji keledek saiz sedang-sedang je
Air secukupnya
Pewarna makanan pilihan

BAHAN B
Gula pasir secukupnya-ikut citarasa masing-masing
3-4 cawan santan kelapa-boleh ditambah
Secubit garam
2 helai daun pandan
3 biji bunga cengkih-bagi bau harum

CARA MEMASAK :

Gaul semua bahan A dan uli menjadi doh kemudian uli menjadi bentuk biji nangka atau uli jadi bentuk bulat . Rebus air dalam periuk sehingga mendidih . Masukkan adunan tepung yang sudah dibentuk menjadi bentuk nangka tadi . Bila adunan timbul di pemukaan air bermakna dah masak so boleh diangkat dan tos sekejap .

Bersih ubi keledek dan potong menjadi ketulan kecil. Masukkan santan yang secukupnya dalam periuk bersama buah cengkih , daun pandan dan ubi keledek tadi , masak kuah sehingga ubi keledek empuk . Masukkan gula pasir secukupnya serta masukkan secubit-dua garam . Akhir sekali masukkan biji nangka bewarna-warni dan kacau semua bahan bagi cukup mesra . Rasa gula jika kurang manis boleh la ditambah lagi .Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .

Bubur biji nangka yang bewarna-warni dengan ubi keledek ni memang sedap dan mudah nak dimasak...

Hujung minggu di Port Dickson

Baru-baru ni kami sekeluarga pegi bercuti ke Port Dickson sebab ikut hubby out-station dan kami duduk di Tiara Beach Resort . Hujung minggu yang best dan seronok sangat buat anak-anak dan saya juga , sekali-sekala dapat keluar dari kawasan Puchong memang best tambahan pula PD ni tepi pantai so memang tempat favorite anak-anak dan saya . Lagi satu yang bestnya sebab saya boleh jumpa kakak saya Kak Amy yang memang tinggal di PD . Bila sampai je terus call Kak Amy dan macam-macam aktiviti la yang kami buat bersama .

Hari kedua kak Amy datang releks dan lepak di Hotel yang kami duduk ni , anak-anak nak mandi pool so kami picnic di tepian pool saja . Sarapan pagi tu kak Amy bawa dari rumah dia saya hanya dapat sediakan roti dan air yang saya beli di kedai dekat area hotel , thanks kak Amy . Memang best picnic kami dan by noon saya dan anak-anak ikut kak Amy balik ke ke rumah sebelum kami keluar jalan-jalan ke Rembau dan Tampin . malam kami singgah ke pasar malam PD yang happening macam-macam ada . Saya masukkan beberapa keping gambar masa kami di PD , jom tengok..

Anak-anak saya yang seronok sangat mandi pool dari awal pagi sampai la ke pukul 12 tengahari . Best kolam di Tiara Bech Resort ni dan yang paling best sekarang ni kalau nak mandi pool kena beli tag tangan so pool tak la sesak ramai dengan orang macam dulu..

Sarapan kami pagi tu semuanya kak Amy bawa ada nasi lemak bungkus , yogurt , scrambled eggs , tuna mayo , roti , milo dan juice mmmm yummy . Thanks ya kak Amy..

Picnic by the pool side , Adlina tengah makan nasi lemak hmm yum-yum sedap ya..lepas makan masuk pool balik bila lapar makan dan sambung mandi pool tu je la aktiviti anak-anak saya hehehe......

My gorgeous sister kak Amy tengah releks di kerusi sambil melayan anak-anak saya dan juga melayan saya bersembang hehehe..best dapat spend quality time dengan insan tersayangkan...

My kids..seronok sangat holiday kali ni mama pun happy juga , PD ni bandar di tepi pantai so memang jadi destinasi kami nak bercuti dan kedudukan PD yang paling hampir dengan KL so kami memang selalu ke sana tambahan lagi kakak saya memang bermastautin di sana so dalam setahun tu banyak kali juga kami akak singgah ke PD sambil menziarah dapat juga bawa anak-anak picnic kat tepi pantai pun best juga kan..

Rabu, 13 April 2011

Milkshake buah mangga sedapnyeee

Petang Isnin lepas saya ke pasar malan kat area rumah saya ni dan lepas beli stok sayur serta ikan saya jalan pula ke bahagian buah-buahan . Bestnya shopping kat pasar malam ni sebabnya sayur-sayuran , ikan dan buah-buahan fresh dan harganya ok murah . masa jalan kat gerai buah saya perasaan susunan buah mangga yang macam-macam jenis ada mangga yang berkulit kuning jingga , yang hijau pekat dan juga warna kuning pucat . Rupa-rupa musim mangga dah sampai emmmm sedap tu buah mangga memang favorite saya . Teringat masa pregnant Adlina saya boleh makan 6 biji mangga sorang-sorang hehehehe dan hampir tiap-tiap hari saya makan mangga . Sekarang ni Adlina memang sukaaa sangat makan buah mangga mungkin flavour mangga tu dah sebati dengan diri dia heheh (agaknye la kan pandai je la saya buat teori sendiri ) .

So saya beli sekilo mangga kulit kuning jingga dan sekilo jenis lemak harum berkulit hijua pekat . Buah mangga kuning jingga kami makan anak-beranak dan saya ambil sikit untuk dibuat milkshake mangga ni . Sedapnyaaaaaaaaa.....

Ohhh enak sekali milkshake mangga ni....

BAHAN-BAHAN :

1 cawan isi mangga cukup masak manis-boleh tambah sikit lagi
1/2 cawan susu
1 cawan aiskrim vanilla
1 sudu besar madu
3 biji ais ketul
Sedikit gula- jika perlu saja

CARA PENYEDIAAN :

Potong isi buah mangga menjadi ketulan kecil kemudian masukkan semua bahan dalam blender dan blend sehingga cukup mesra . Tuang dalam gelas yang sesuai dan terus minum .

Sedapnya...heaven...

Ikan kerapu kuah lada hitam

Menu makan tengahari ni..

BAHAN-BAHAN:

3 ekor ikan kerapu saiz kecil - dibersihkan
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 cm halia
Sedikit daun sup/daun bawang

BAHAN-BAHAN SOS:

4 sudu besar sos black pepper/lada hitam
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Sedikit kicap manis dan minyak bijan
1/2 cawan air untuk xtra kuah-boleh tambah ikut citarasa sendiri
1 sudu tepung jagung dibancuh dgn sedikit air- bagi kuah pekat
Garam secukup rasa-bila perlu saja

CARA MEMASAK :
* Ikan kerapu dibersihkan dan dikelar-kelar dan tos ikan sekejap atau keringkan ikan dengan tisu dapur kemudian selaputkan ikan dengan tepung goreng serbaguna . Panaskan minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit.

* Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang , halia dan kacau hingga terbit bau wangi . Masukkan bawang besar goreng sekejap bagi bawang layu dan kemudian masukkan semua bahan sos terus kacau . Rasa jika ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita . last sekali masukkan bancuhan tepung jagung dengan air tadi secukupnya dan terus kacau kuah bagi pekat .

Kalau nak kuah lebih tambah la sedikit saja air dan taburkan daun sup atau daun bawang ke atas ikan untuk xtra citarasa dan bau . Bila kuah dah masak terus la di tuang ke atas ikan . Seeloknya resepi ini dimakan selepas atau baru di masak baru la sedap ...