Pages

Rabu, 2 September 2009

IKAN BAWAL TAUCU

Juadah berbuka lagi , saya masak ikan bawal taucu , kegemaran suami saya...ikan yang sedap di masak resepi taucu ni macam ikan tenggiri , ikan bawal , ikan jenahak , ikan kembung pun sedap juga . Kalau di letak cili merah yang dibelah dua lagi sedap sebab boleh di makan sekali dengan nasi cili ni tapi saya tak letak cili sebab anak-anak tak makan kalau ada cili..


BAHAN-BAHAN :

3 ekor ikan bawal
2 peket taucu
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
4 biji cili merah-dibelah 2
1 /2 sudu teh asam jawa segera/atau boleh letak cuka juga
Sedikit gula- tak letak pun boleh
Garam secukup rasa


CARA MEMASAK :

- Bersihkan semua ikan dan letak garam/kunyit , goreng ikan sampai garing .

- Kupas semua bawang dan halia kemudian dimayang halus.

- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang dan halia , kacau serta biarsampai bawang layu. Masukkan semua taucu dan sedikit air serta kacau. Masukkan gula , asam jawa , garam dan cili merah serta kacau bagi semua bahan mesra . Jika nak lebih banyak kuah tambah la air lagi .Akhir sekali masukkan semua ikan bawal yang sudah digorang tadi , kacau kejap dan rasa la garam kalau terkurang masin tambah la lagi garam , bila dah masak boleh la ditutup api dapur.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan