Pages

Jumaat, 5 Mac 2010

KACANG PANJANG TUMIS SANTAN


Menu kacang ni pun mak mertua yang masak masa kami balik kampung dulu tapi hari ni baru saya dapat masukkan dalam blog .
Ambil semua hati , pedal dibersihkan dan dipotong kecil-kecil sementara kacang panjang hanya dipatah-patah guna jari saja . Mak cakap cara macam tu boleh kekalkan kemanisan kacang panjang ye la petua mak saya ikut mesti la ada betulnya kan memang sedap pun kacang ni bila dah siap dimasak.

Mula-mula goreng dulu semua hati pedal ni sampai agak garing . Kemudian tumis bawang merah dan putih yang diracik halus serta sedikit kunyit hidup yang ditumbuk lumat . Seterusnya masukkan sedikit santan anggaran satu cawan dan kesemua bahan ni dikacau dan dimasukkan kacang panjang tadi dan hati serta pedal tadi . Jika nak kuah lebih boleh la ditambah sedikit lagi santan . Kacau semua bahan dan dimasukkan garam secukup rasa bila kacang dah masak boleh la ditutup api dapur . Hmmms enang dan sedap...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan