Pages

Jumaat, 23 April 2010

SAMBAL TEMPE IKAN BILIS



BAHAN - BAHAN :


1 kilo ikan bilis (pilih yang kualiti baik sekali)
2 peket tempe
1 sudu kecil asam jawa segera
1 sudu besar gula
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam

BAHAN - BAHAN DI KISAR HALUS :

15 - 20 biji cili kering
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih yang besar
Belacan sebesar syiling 50 sen
Sedikit air

CARA - CARA MEMASAK :

1.Tempe di potong nipis-nipis anggaran 5 cm , boleh juga dipotong lagi nipis tapi mungkin boleh pecah.

2.Basuh ikan bilis dan tos , kemudian tumbuk sikit ikan bilis biar pecah-pecah sikit saja jangan tumbuk sampai lumat.

3.Gaulkan tempe dengan serbuk kunyit dan sedikit garam kemudian goreng tempe sampai garing.Jaga ye jangan sampai hangit atau terlalu garing pula.Angkat tempe dan toskan dulu.

4.Goreng ikan bilis sampai garing , angkat dan toskan ikan bilis .

5.Sediakan kuali dan masukkan sedikit minyak , tumis bahan-bahan dikisar halus , gula , asam jawa dan kacau .Biar cili masak sampai bertukar warna dan pecah minyak.

5.Bila sambal dah masak masukkan ikan bilis dan tempe goreng tadi kemudian masukkan garan secukup rasa , terus kacau bagi semua bahan mesra.

6.Kacau sambal dalam 3 minit lagi dan boleh la di tutup api dapur , siap dah tempe sambal ni.Sedap dimakan dengan nasi biasa, nasi lemak , roti dan nasi impit kuah lodeh.


* Jika suka lebih pedas boleh tambah cili kering dan jika nak manis tambah la gula lagi.

1 ulasan: