Pages

Khamis, 20 Mei 2010

KUEHTEOW GORENG


Hari ini untuk sarapan saya goreng kueyteow tapi tak pedas sangat sebab nanti Adam nak ulang minum air saja kalau makan pedas kesian pulak tengok dia . Semenjak awal bulan April Adam dah berselera nak makan alhamdulillah lega saya dulu saya risau juga sebab Adam kurang nak makan tapi lebih susu saja.
Ok la saya bagi resepi sekali tapi resepi ni sama je dengan n3 yang lepas . Nak goreng kueyteow ni saya suka guna teknik stir fry dengan api dapur yang besar teknik macam ni sekejap je masaknya . Kueyteow pun bukan boleh goreng lama-lama nanti hancur pula hehe


BAHAN-BAHAN :

1 peket kuey teow
30 ekor udang , dibersihkan
1 cawan isi ayam
1 peket fish ball
150 g taugeh
1 cekak kucai - cuci bersih
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
2 biji telur
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil minyak bijan

Boleh ditambah kicap - ikut pada citarasa masing-masing.

Cara memasaknya:-

Kupas semua bawang dan tumbuk lumat . Bersihkan udang dan potong ayam kecil-kecil. Bersihkan sayur kucai dan potong ikut pada citarasa.

Dalam kuali panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dengan cili kisar dan biar sampai cili cukup masak .Masukkan daging ayam, udang, fish ball dan goreng sampai masak , kemudian masukkan semua telur dan kacau semua bahan bagi sekata .

Masukkan sos tiram , kicap cair dan kicap manis dan gaul . Masukkan kucai dan taugeh dan kacau lagi .

Bila taugeh agak layu terus masukkan semua kueh teow , garam/serbuk lada sulah dan kacau hingga rata dan mesra semua bahan. Boleh la ditutup api dapur bila kueh teow dah masak .

Bila goreng kueyteow atau mihun saya suka letak kucai dan taugeh extra banyak yum yum..

2 ulasan:

  1. I pun kalau kuey teow, memang suka banyak tauge dan kucai..But since hubby ada gout, tak pakai kuchai dah...

    BalasPadam
  2. to Yan,
    sama la kita ya suka banyak sayur oo kalau gout tak boleh makan kucai ya banyak urik asid la kiranya kuncai ni

    BalasPadam