Pages

Sabtu, 29 Mei 2010

LALA BLACK PEPPER



BAHAN-BAHAN :

2 kilo lala
3-4 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar cili kisar
Sedikit air asam jawa secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air

BAHAN DIKISAR HALUS :

4 biji bawang merah
3 biji ulas putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai- dititik


CARA MEMASAK :

- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar serta cili dan kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan serai , sos tiram , sos lada hitam , sos cili serta air asam jawa dan kacau kemudian masukkan semua lala yang sudah dibersihkan dulu .

-Kacau semua bahan sehingga rata dan rasa dulu garamnya jika kurang masin baru la ditambah garam . Jika kurang kuah tambah boleh ditambah sedikit air ikut pada citarasa kita la ya . Lala akan terbuka bila dah masak dan cengkerangnya akan bertukar warna .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan