Pages

Isnin, 24 Mei 2010

SAMBAL IKAN KERISI



Ikan kerisi sambal , alhamdulillah sedap ni

Bahan-bahannya:-

8 ekor ikan kerisi segar
Sedikit air asam jawa
1-2 biji bawang besar - dipotong membulat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk mengoreng ikan dan menumis

Bahan-bahan dikisar :-

8 biji cili kering
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 inci belacan

Kalau nak pedas boleh ditambah lagi cili kering

Cara memasaknya:-

1.Bersihkan ikan kerisi dan dilumur dengan garam serta kunyit kemudian digoreng sehingga masak dan sedikit garing .

2.Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.Kemudian masukkan air asam jawa , bawang besar dan gula ,sekali sekala kacau semua bahan.

3.Bila sambal dah pecah minyak baru la boleh dimasukkan ikan serta garam dan kacau rata.Rasa garam jika kurang boleh ditambah . Bila semua sambal dah rata boleh la ditutup api dapur.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan