Pages

Jumaat, 11 Jun 2010

DAGING BLACK PEPPER



BAHAN-BAHAN :

500 grm daging batang pinang
4-5 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1-2 sudu besar kicap manis
1 cawan air
1 biji cili capsicum
1 biji cili merah

BAHAN DIMAYANG HALUS :

2 biji bawang merah
3 biji ulas putih
2 cm halia
1 biji bawang besar


CARA MEMASAK :

- Bersihkan daging dan potong kecil-kecil kemudian diperap dengan sos black pepper selama 4 jam . Simpan daging didalam peti sejuk bahagian biasa/fridge bukan dibahagian beku/freezer.

- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan dimayang halus dan kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan bawang besar , sos tiram , minyak bijan , kicap dan kacau lagi kemudian masukkan semua daging yang telah diperap tadi . Masukkan cili capsicum serta cili merah , air dan kacau serta biarkan daging ni mendidih sehingga kuah menjadi sedikit dan daging menjadi empuk.Jika daging masih kurang empuk tambah air lagi dan biarkan daging masak lagi .

-Biarkan kuah menjadi sedikit dan sekali sekala Kacau semua bahan sehingga rata dan rasa dulu garamnya jika kurang masin baru la ditambah garam .

* Selalunya saya tak tambah garam sebab masakan ni dah masin dari sos yang diguna.

3 ulasan:

  1. salam kak nennie..ni sedap sangat ni makan dengan nasi panas2...lama dah tak buat..daging kalau liat sangat tak sedap buat masak camni kan

    BalasPadam
  2. salam... akak, ambik resepi eh... hehe~~~

    BalasPadam
  3. salam
    huhu sedap2!
    thanx. sy pon amek resepi..
    kena masak esk sbb mak ayh tada =)

    BalasPadam