Pages

Selasa, 15 Jun 2010

SAMBAL IKAN SARDIN


N3 saya kali ni pun edisi balik kampung juga...
Sambal ikan sardin tin yang mak masak simple je cara nak masak sambal ni tapi sangat la sedap . Kali ni mak masak sambal ni berkuah sikit mak ambil kuah sardin ni sikit dan kadang-kadang tu mak masak sambal ni kering mana-mana cara pun sedap....

BAHAN -BAHAN :

1 tin besar ikan sardin cap ayam saja
1 cawan minyak
2 biji bawang besar
8 biji cili api
1 keping asam keping
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

1) Asingkan ikan sardin dari kuah dan ketepikan sedikit kuah sebab akan diguna nanti . Panaskan minyak dan goreng ikan sardin sampai agak garing atau betul-betul garing . Kuah ikan sardin akan digunakan sedikit untuk resepi ini.

2) Cili api ditumbuk lumat dan bawang besar di potong kecil-kecil.

3) Panaskan sedikit minyak dan tumis cili api yang ditumbuk tadi dan biar sampai naik bau kemudian masukkan bawang besar , kacau sampai bawang besar agak layu dan terus masukkan ikan sardin , asam keping , sedikit kuah sos sardin dan garam secukup rasa . Kacau lagi sehingga semua adunan menjadi mesra dan boleh la ditutup api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan