Pages

Khamis, 16 Disember 2010

Bubur caca

Bubur caca yang enak dimakan suam atau boleh juga disimpan dalam peti sejuk baru dimakan . Dah lama saya tak masak bubur caca . Cara nak masak yang mudah yang penting semua bahan mesti fresh macam santan, ubi keledek , jagung dan mesti la guna gula kabong..

Bubur caca yang saya campur dengan jagung fresh dan ubi keledek madu hmm sedap ni..baru masak saja anak-anak dah minta nak makan hehe..

BAHAN-BAHAN :

100 grm caca kering berwarna-warni
5 ketul keledek saiz kecil
2 biji jagung
Gula kabong secukupnya
Sedikit gula pasir
Santan kelapa secukupnya
Secubit garam
2 helai daun pandan

CARA MEMASAK :

Bersih ubi keledek dan potong menjadi ketulan kecil , potong jagung , simpulkan daun pandan.

Masukkan santan yang secukupnya dalam periuk bersama daun pandan serta masak kuah sehingga hampir mendidih kemudian masukkan semua caca dan ubi keledek . Masukkan gula kabong dan gula pasir secukupnya serta masukkan secubit-dua garam .

Bila caca dan ubi dah masak serta empuk boleh la dimasukkan jagung kacau lagi . Rasa gula jika kurang manis boleh la ditambah lagi .Bila jagung dah masak boleh la ditutup api dapur .

Sedapnya bubur caca ni kalau suka boleh dimasukkan sedikti biji sago dan kacang merah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan