Pages

Khamis, 2 Disember 2010

Daging salai

Saya masukkan resepi masak lemak cili api daging salai lagi memang kami sekeluarga tak pernah jemu dengan resepi kesukaan suami saya ni . Daging pinang batang yang disalai atas bara api ni ada rasa "smoke" yang tersendiri dan texture daging ni memang sedap . Kalau dah makan sekali mesti nak makan banyak kali hehehe
BAHAN-BAHAN :

1 kilo daging lembu salai
4-5 cawan santan pekat
6 biji ubi kentang-dikupas kulit dan dibelah 4
6 batang serai- dititik
1 keping asam keping

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

10 biji cili api
2 inci kunyit hidup
Garam kasar secukup rasa

* kalau kurang kuah boleh la ditambah santan lagi atau sedikit air

CARA MEMASAK :

Potong daging pada saiz yang sesuai dan bersihkan serta diketepikan dulu . Masukkan semua bahan tumbuk , serai yang dititik , semua santan dan sekeping asam keping . Letak di atas api dapur biarkan sehingga kuah mula hendak mendidih dan terus dimasukkan semua daging serta ubi kentang kacau kuah supaya tak pecah minyak . Bila ubi kentang sudah masak dan menjadi empuk boleh dimasukkan garam serta dikacau kuah , biar sebentar dan boleh la ditutup api dapur .

Ni la rupa daging salai nampak macam tak menarikkan tapi rasanya hmmmmm alahai sodapnya....ado pulak sambal tempoyak dan potai memang makan nasi bertambah berkali-kali la hehehe...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan