Pages

Khamis, 19 Mac 2009

ASAM PEDAS IKAN PARI

BAHAN-BAHAN:

1 kilo ikan pari segar
2 cawan air
1 batang serai
1 bunga kantan- dibelah dua
2 keping asam keping atau 1 sudu besar asam jawa
Segenggam daun kesum
Sedikit garam dan gula

BAHAN-BAHAN DI BLEND:

10 biji cili kering - direbus supaya menjadi lembut
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm belacan
*Jika suka lebih kuah masukkan lebih air.
CARA MEMASAK:

Bahan -bahan untuk menumis

Ikan pari dan belacan


Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan diblend sehingga naik bau.Kacau sehingga sambal menjadi masak dan pecah minyak.Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.



Seterusnya masukkan air , daun kesum, asam keping dan bunga kantan. Kacau semua bahan dan biarkan kuah mendidih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan