Pages

Sabtu, 14 Mac 2009

IKAN CENCARU BELAH BELAKANG

BAHAN-BAHAN:

1 kilo ikan cencaru - dibersihkan dan belah bahagian belakang.

BAHAN DIBLEND ATAU TUMBUK :

4 biji cili merah
3 bawang merah
2 cm belacan


Bawang merah , cili dan belacan diblend atau tumbuk.


Ikan cencaru dibersihkan dan dibelah belakangnya.Ikan dilumur dengan garam dan kunyit , kemudian disumbat cili blend tadi dibahagian belahan belakang ikan. Jangan masuk terlalu banyak cili dibahagian belakang ikan sebabnya bila mengoreng cili tu akan terkeluar.


Panaskan 2 cawan minyak dan bila minyak sudah panas masukkan ikan seekor demi seekor dengan perlahan-lahan.Gunakan api sederhana semasa mengoreng supaya ikan jangan menjadi hangit.Kulit ikan cencaru yang tebal akan melindungi isinya dari menjadi terlalu garing.


Bila ikan sudah kelihatan garing boleh la diangkat dan ditos dahulu .Ikan sudah masak , sedap sangat.Hanya cara memasak begini saja baru suami saya akan makan ikan cencaru kalau tidak dia tak suka makan ikan cencaru katanya isi ikan cencaru tak manis dan kurang sedap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan