Pages

Jumaat, 13 Mac 2009

CEMPEDAK GORENG

Cempedak ni buahnya dari kebun bapa mertua saya.Isinya elok dan manis, kalau beli buah cempedak pilih yang wangi itu tandanya buah sudah masak. Jangan guna buah kacukan cempedak nangka kerana isinya tidak begitu manis dan isi buah agak keras.


Bancuhan tepung:

2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan air - tuang air sikit demi sedikit semasa membancuh adunan tepung ini , jgn terlalu cair.
Sedikit saja garam
Sedikit serbuk kunyit untuk warna kuning.

*Masukkan buah cempedak dan gaul rata, pastikan bancuhan tepung meliputi buah cempedak ini.

Panaskan 2 cawan minyak dan bila minyak sudah panas masukkan buah cempedak sebijik demi sebiji.Goreng sampai warna bancuhan tepung kekuningan , gunakan api sederhana besar.


Bila dah masak , angkat dan tos dahulu buah cempedak.

1 ulasan:

  1. salam akak
    resepi akak memang sedap2 belaka
    saya akan try nanti
    terima kasih atas perkongsian ilmunya kak

    BalasPadam