Pages

Jumaat, 13 Mac 2009

SAYUR PUCUK KELEDEK TUMIS AIR

BAHAN-BAHAN:

Seikat sayur pucuk keledek
1 cawan air
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT:

2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Segenggam ikan bilis
Garam secukup rasa

Sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:

Bersihkan dan pucuk keledek di dalam takungan air untuk membersihkan pasir yang terlekat pada daun dan batang pucuk keledek. Potong sayur ikut pada citarasa sendiri.


Tumis bahan tumbuk sampai naik wangi.Kemudian masukkan sayur keledek, garam dan air dan kacau sampai sayur menjadi layu.


Dah pun masak, sayur keledek ini rasanya seperti sayur kangkung cuma lebih manis.Sedap dimakan dengan ikan goreng atau sebarang juadah lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan