Pages

Jumaat, 20 Mac 2009

SAMBAL TUMIS SOTONG KERING


BAHAN-BAHAN:

300 grm sotong kering ( rendam selama 3-5 jam seblm masak)
1 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
1 sudu kecil gula
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil asam jawa segera
Garam secukup rasa

BAHAN DIKISAR HALUS:

10 biji cili kering
4 bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan

CARA MEMASAK :

1) Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau , kemudian masukkan sos cili, gula, asam jawa, sos tiram dan terus kacau kuah sampai mendidih.

2) Masukkan sotong , bawang besar, garam dan terus mengacau jika terlalu kering masukkan sedikit sahaja air.Kacau lagi sehingga semua bahan menjadi mesra dan bila sudah masak boleh la tutup api.

1 ulasan: