Pages

Jumaat, 10 April 2009

PETOLA TUMIS AIR


BAHAN-BAHAN:

1 biji petola
1 batang carrot
50 grm bunga kobis
1 peket suhun+fuchuk- direndam sampai kembang
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT:

2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis

CARA MEMASAK:

1) Bersihkan petola , carrot, bunga kobis . Kupas kulit sayur petola dan potong ikut pada citarasa kita la. 

2) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan ditumbuk sampai wangi dan terus masukkan 2 cawan air .Kacau kuah dan biarkan sampai mendidih , kemudian masukkan carrot dulu dan kacau.Lepas 2 minit baru dimasukkan bunga kobis dan petola serta suhun+fhucuk . Kacau lagi dan masukkan garam , biarkan semua sayur masak dan empuk tapi jangan masak terlalu lama nanti sayur jadi lembik dan tak sedap pulak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan