Pages

Isnin, 6 Julai 2009

DONUT SIMPLE


Petang semalam saya buat donut untuk minum petang , anak-anak saya suka donut yang topping dengan almond dan white chocolate.

BAHAN-BAHAN:

200 gm tepung roti
20 gm gula
20 gm butter
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil dry yeast
140 ml susu segar
Minyak masak untuk goreng donut


BAHAN TOPPING :

50 grm kepingan almond - dibakar sebentar dalam oven sehingga ranggup
50 grm white chocolate - double boiling sampai cair.

CARA MEMASAK :

1. Masukkan tepung , gula , garam dalam mangkuk dan kacau.

2. Buatkan lubang di tengah tepung . masukkan susu dan yeast dan kacau sedikit.

3. Kemudian masukkan butter dan kacau sehingga sekata, bila dah sebati boleh la di uli adunan sehingga tak melekat ditangan . Buatkan bentuk bulat dan tutup mangkuk dengan plastik wrap atau kain lembab.Biarkan adunan naik 2x ganda.

4. Bila dah naik , tumbuk adunan dan uli kejap dan boleh di canai adunan menjadi leper .Gunakan penekap donut dan tekap sampai habis adunan tepung tadi.

5. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali dan goreng donut sehingga kekuningan , balik-balikkan donut supaya tak hangit. Angkat dan tos sekejap , biarkan donut sejuk sikit.

6. Celupkan donut dalam white coklat , kemudian boleh di taburkan almond yang dah di toast tadi. Dah pun siap................. yummy.


Donut yang dah di tekap.


Donut yang dah siap.



Adlina yang dah ready nak makan.....sambil posing dulu untuk mama dia ambil gambar ni yum..yum , dia suka benar donut ni...

2 ulasan:

  1. sedapnyer...sebijik cm big apple nyer

    BalasPadam
  2. Kat tempat saya susah nak cr tepung roti..kalu sya gn tepung gandum kn tambah apa2 x...

    BalasPadam