Pages

Isnin, 20 Julai 2009

SAMBAL CILI API IKAN



BAHAN-BAHAN :

1 kilo ikan sardin/selayang
2 biji bawang besar
1 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

15 biji cili api
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

CARA MEMASAK :

1. Goreng semua ikan , angkat dan tos.

2. Tumis semua bahan ditumbuk lumat , kacau sampai terbit bau wangi kemudian masukkan semua bawang besar . Biar sampai bawang besar layu boleh la di masukkan asam keping dan kacau , masukkan semua ikan , garam dan gula . Terus mengacau supaya semua bahan sekata dan boleh la ditutup api.

Bahan tumbuk ditumis sampai wangi dan kemudian dimasukkan bawang besar, biar sampai bawang menjadi layu.



Masukkan ikan goreng dan kacau supaya semua bahan sekata.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan