Pages

Rabu, 14 Oktober 2009

NASI GORENG SARDIN


Malam tadi saya masak sambal sardin untuk dinner dan sambal sardin yang tak habis tu saya simpan la , pagi ini tengok banyak juga nasi semalam . So , untuk sarapan pagi ini saya masak la nasi goreng sardin favorite kami sekeluarga .
Selalunya kalau ada lebihan sambal sardin saya memang suka masak nasi goreng ni , memang sedap pada sesiapa saja yang suka ikan sardin tin...


BAHAN DITUMBUK LUMAT :

2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis

* Nak lagi pedas boleh diletak sekali cili api

BAHAN-BAHAN LAIN :

3 cawan nasi
1 sudu besar sos tiram
1 biji telur
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk tadi , kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan sambal ikan sardin dan hancur-hancurkan ikan sardin tapi tak perlu sampai lumat. Kacau semua bahan kemudian masukkan telur dan kacau lagi , terus la masukkan semua nasi dan kacau mesra semua bahan. Masukkan garam dan kacau nasi goreng ini sampai nasi nampak sedikit kering atau sampai nasi gorang cukup masak .


Sambal ikan sardin

1 ulasan: