Pages

Selasa, 23 Februari 2010

GULAI TELUR ITIK


Mak mertua saya masak gulai telur itik untuk lunch masa hari ke dua kami di kampung masa cuti raya cina yang lepas . Suami saya bila nampak je mak dia masak gulai telur itik ni terus jee senyum hehehehe . Apa yo yang omak masak dio berselero yio mesti la kan dari kocik sampai bosar makan masakan omak masak mesti la sodap .

Resepi sama macam masak lemak cili api yang lain cuma cili api diguna sikit saja dan daun kunyit dipotong nipis-nipis . Santan mesti pekat sangat tu yang kuahnya jadi cukup berlemak dan sodap . Kunyit hidup pula ada jenisnya haaa bab nak pilih kunyit hidup ni saya tak habis belajar lagi dari mak nanti la lain kali gi pasar dengan mak saya akan tanya lagi . Hari tu saya dah belajar masak rendang minang ayam kampung perhhhh sodapnya.


Gulai telur itik



Menu kami tengahari itu hmmmm sodap sodap kerdas ado , gulai tolor itik , sambal ikan koli hancur , ikan sepat goreng hmmmmm sodap sodap den makan nasi bertambah 2 kali hehe macam mana la nak kurang makan ni hehe...


3 ulasan:

  1. salam kak nannie..
    Kak...kalau kan Negeri 9, lauk ni wajib kan...pernah saya dengar, kalau kat istana, masa hari raya, walau pun menimbun segala macam tok nenek lauk, tapi gulai telur itik WAJIB ada....

    BalasPadam
  2. Saya makan nasi lauk kicap ulam sambal belacan pun tambah 2x. Kalu mkn lauk2 kat atas ni, harus seperiuk habis.

    BalasPadam