Pages

Isnin, 24 Mei 2010

SAYUR PUCUK MANIS


Sayur pucuk manis ni memang kegemaran saya dan anak-anak . Senang je nak masak resepi ni nanti la saya bagi resepinya..

Masak lemak putih pucuk manis , selalunya resepi ni ditambah ubi keledek atau labu .

BAHAN-BAHAN :

2 ikat sayur pucuk manis
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
2-3 cawan santan
Garam secukup rasa


CARA MEMASAK :

1) Bersih kan sayur pucuk manis dan lurut semua daun-daun pucuk manis ini dari batangnya , kupas semua bawang dan dimayang halus .

2) Masukkan semua santan ke dalam periuk bersama dengan ikan bilis dan bawang yang di mayang halus tadi . Gunakan api yang sederhana besar untuk masak kuah ini , bila kuah dah masak dan mendidih boleh la di masuk kan sayur pucuk manis serta garam . Kacau semua bahan supaya menjadi mesra dan bila sayur pucuk manis sudah empuk atau layu serta masak boleh la ditutup api dapur.

Resepi yang sangat simple tapi sedap sangat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan