Pages

Selasa, 20 Julai 2010

PAIS IKAN


Dah lama juga saya tak buat n3 baru ya salah satu sebabnya saya banyak masak menu yang sama dan simple saja . Sekarang ni pun saya agak sibuk juga tengah menjahit siapkan tempahan baju raya customer so sekali-sekala je dapat curi-curi masa masukkan n3 baru dalam blog masak saya ni..


BAHAN-BAHAN :
6 ekor ikan kembung atau apa-apa jenis ikan
1 helai daun kunyit
Air asam jawa secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DIBLEND :
4-5 biji cili kering - rendam dalam air panas dahulu
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm kunyit hidup
2 batang serai

CARA MEMASAK :
- Kisar semua bahan sampai lumat . Potong daun kunyit halus-halus.
- Bersihkan ikan dan tos sekejap kemudian gaulkan ikan dengan garam , air asam jawa , gula dan bahan kisar serta daun kunyit . Susun semua ikan diatas aliminium foil dan tuang semua saki-baki rempah yang diblend tadi kemudian bungkus atau tutup ikan ini dengan setu lagi aliminium foil dan lipat semua tepi aliminium foil ni .
- Pre-heat oven selama 10 minit dan bakar ikan ni pada suhu 180 darjah selsius selama 20 minit atau sampai ikan masak atau boleh juga di panggang diatas bara api atau grill di atas kuali leper atau grill pan .

* Kalau ada daun pisang boleh juga dilapik di dalam aliminium foil atau boleh juga diguna daun kunyit .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan