Pages

Sabtu, 28 Ogos 2010

URAP DAUN SELOM


BAHAN-BAHAN :

1 ikat ulam selom
1cawan taugeh-bersihkan dan celur sekejap saja
1 biji bawang besar-dimayang nipis-nipis
1 biji limau nipis-ambil jus saja
Garam dan gula secukup rasa
Kelapa parut secukupnya


BAHAN DITUMBUK LUMAT :

1/2 inci belacan-dibakar
1 tangkai lada merah
Segenggam udang kering-rendam sekejap


** Boleh ditambah cili api kalau nak pedas lagi.


CARA PENYEDIAAN:

Bersihkan daun selom dan bawang kemudian potong nipis-nipis dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai . Kemudian masukkan taugeh dan semua bahan yang ditumbuk lumat tadi . Gaul semua bahan sehingga cukup mesra dan masukkan kelapa parut , garam secukup rasa . Gaul lagi dan jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada selera masing-masing.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan