Pages

Sabtu, 28 Ogos 2010

TOMYAM PUTIH

Menu iftar Ramadhan ke 17
Tomyam putih


Tomyam sedap dimakan dengan telur dadar..
BAHAN A:

10 ekor sotong
20 ekor udang
1 cawan isi ayam
1 peket cendawan
1 batang leek

* ikut pada citarasa sendiri untuk guna apa jenis sayur pun.

BAHAN B:

5 biji cili api- dititik
1 biji bawang merah
2 biji limau nipis- ambil jus saja
3 inci lengkuas
1 inci halia
1 biji bawang putih
4 batang serai- dititik
6 helai daun limau purut
1 liter air
Sos nampla/sos sotong secukup rasa
1 sudu kecil gula

*Semua bahan boleh ditambah ikut citarasa sendiri macam pedas , masam dan masin . Kalau nak lebih kuah tambah la air lagi.

CARA MEMASAK :

1) Bersihkan semua bahan A dan potong ikut cita rasa sendiri.

2) Masukkan air dalam periuk bersama bahan B dan biar sampai kuah mendidih .

3) Masukkan semua ayam dulu dan kacau bila ayam dan masak baru la last sekali masukkan udang dan sotong , kacau sekejap sampai udang masak dan boleh la ditutup api.

3 ulasan:

  1. dh cuba dah...sedapp..sng je rupanya...tq

    BalasPadam
  2. wahhh..tq kak..saya nk cuba harini

    BalasPadam
  3. Salam ziarah kak. Nak tanyala, sos nampla/sos sotong tu, macam mana ek?

    BalasPadam