Pages

Rabu, 26 Ogos 2009

GULAI TEMPOYAK IKAN KEMBUNG

Semalam untuk berbuka saya masak resepi mudah dan ringkas saja , kawan suami ada bagi tempoyak home made . So , semalam saya masak la gulai tempoyak ikan kembong ni . Tempoyak ni masih fresh sebab baru buat jadi rasanya masih manis manis masam , memang sedap..yum yum..
Gulai tempoyak ikan kembong


Cara saya masak ialah dicampur semua bahan sekali dalam periuk

BAHAN-BAHAN :

4 ekor ikan kembong yang besar
2 batang serai - dititik
3 sudu besar tempoyak
1 keping asam keping- kalau tempoyak dah masam tak perlu la ditambah asam keping
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

5 biji cili api -cili merah dah habis, selalu saya guna cili merah
2 cm kunyit hidup
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

CARA MEMASAK :

- Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk , serai , air dan asam keping . Masukkan semua ikan kembong dan garam , kacau . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.

* Jika tempoyak dah mula masam boleh la dicampur sedikit gula .

1 ulasan:

  1. Terima kasih berkongsi resepi. Tahniah kepada NurAisyah

    BalasPadam