Pages

Khamis, 20 Ogos 2009

MASAK LEMAK BUNCIS n UDANG




BAHAN-BAHAN :

500 grm udang sederhana besar
2oo grm kacang buncis
3 cawan santan pekat
1 keping asam keping

BAHAN DI TUMBUK LUMAT :

2 biji bawang merah
3 cm kunyit hidup
5 biji cili api

CARA MEMASAK :

Bersihkan semua udang dan kacang buncis di potong menyerong . Masukkan santan pekat dan bahan ditumbuk lumat ke dalam periuk . Hidupkan api dan biarkan sampai kuah mendidih dan kacau kuah . Masukkan udang dan asam keping bersama garam secukup rasa , kacau semua bahan.

Bila udang sudah bertukar menjadi warna jingga , boleh la di masukkan kacang buncis dan terus kacau kuah supaya kuah tidak pecah minyak . Bila sayur buncis dah layu boleh la di tutup api dapur.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan