Pages

Jumaat, 21 Ogos 2009

PAJERI NENAS

Resepi pajeri ini ada lah dari mak saya , dalam resepi pajeri ini ada diletak udang kering berbeza dari resepi pajeri yang biasa saya jumpa atau baca resepinya di majalah atau blog , abah saya memang suka makan pajeri nenas .

Dari saya kecil sampai lah besar masa tu kami tinggal di Jitra , tiap-tiap hari kami akan makan kari cuma lauk untuk kari saja berubah hari ni kari ikan bawal besok kari daging lepas tu kari ikan kembung , bertukar pulak kari ikan masin campur nenas dan besoknya kari udang bersama buncis dan lusanya kari telur , yang pastinya tiap-tiap hari mesti ada kari dan ikan kembong goreng juga ... sebab tu la sampai sekarang saya tak jemu makan kari cuma sekarang saya tak la masak kari tiap-tiap hari ....


BAHAN-BAHAN :

1 biji nenas -sederhana besar
5 cawan santan pekat
1 genggam udang kering
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm kayu manis
3 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 peket serbuk kari daging
4 camca besar kerisik
3 camca besar gula
Garam secukup rasa


CARA MEMASAK :

Bersihkan nenas dan potong ikut saiz yang sesuai .Basuh udang kering.

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang + halia , kulit kayu manis , bunga lawang+bunga cengkih , buah pelaga . Kacau semua bahan dan masukkan udang kering . Kacau sampai bawang menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah di bancuh dwngan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.

Masukan semua santan dan kacau , biar kuah mendidih sekejap dan masukkan gula , kerisik dan buah nenas . Masukkan garam secukup rasa dan terus kacau pajeri ini . Biarkan sampai nenas empuk , itu tanda pajeri sudah masak dan boleh la ditutup api . Dah pun masak....

4 ulasan:

  1. thanks 4 ur recipe..=)

    BalasPadam
  2. hmmm....best nyerrrr

    BalasPadam
  3. hi sis, thanks utk recipe ni..sy dh try buat utk lunch arini..husband request..sgt best..thanks again..-nurul

    BalasPadam